İçeriğe atla

The Walking Dead: Daryl Dixon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Walking Dead: Daryl Dixon
Tür
Proje tasarımcısıDavid Zabel
Uyarlama
Başrol
BesteciDave Sardy[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dili
Sezon sayısı1
Bölüm sayısı6
Yapım
Yönetici yapımcı
MekânFransa
Gösterim süresi48-61 dakika
Yapım şirketi
  • Idiot Box Productions
  • Skybound Entertainment
  • Valhalla Entertainment
  • Circle of Confusion
  • Remainder Man
  • AMC Studios
Yayın bilgileri
KanalAMC
Yayın tarihi10 Eylül 2023 (2023-09-10) - günümüz (günümüz)
Kronoloji
İlişkili programlarThe Walking Dead

The Walking Dead: Daryl Dixon ya da kısaca Daryl Dixon, David Zabel tarafından AMC için yaratılan ve aynı adlı The Walking Dead karakterine dayanan bir Amerikan kıyamet sonrası korku-dram televizyon dizisidir. The Walking Dead serisinin beşinci yan dizisi ve toplamda altıncı televizyon dizisidir, diğer dizilerle devamlılığı paylaşır ve orijinal The Walking Dead televizyon dizisinin bitiminden sonra geçer.

Daryl Dixon'da Norman Reedus, orijinal The Walking Dead dizisindeki Daryl Dixon rolünü yeniden canlandırıyor. Reedus'ın yanı sıra Clémence Poésy, Louis Puech Scigliuzzi, Laïka Blanc-Francard, Anne Charrier, Romain Levi ve Adam Nagaitis yeni karakterleri canlandırıyor. Dizinin geliştirilmesine Eylül 2020'de başlandı ve adı Ekim 2022'de duyuruldu. Çekimler o ay Paris'te başladı ve kasım ayından itibaren ek oyuncu seçimleri yapıldı. İlk sezonda The Walking Dead: Daryl&Carol adı altında Carol Peletier karakterinin yer alması planlanıyordu, ancak (kadın) oyuncu Melissa McBride ile ilgili lojistik sorunlar nedeniyle Carol diziden çıkarıldı.

The Walking Dead: Daryl Dixon 10 Eylül 2023 tarihinde gösterime girdi. İlk sezonu altı bölümden oluşmaktadır. Dizi Temmuz 2023'te ikinci sezon için onay aldı. McBride ilk sezon finalinde Carol rolüyle karşımıza çıktı. Dizinin ikinci sezonu The Walking Dead: Daryl Dixon-The Book of Carol adını taşıyor ve McBride'ı dizinin orijinal konseptine geri dönerek düzenli bir dizi oyuncusu olarak içeriyor. İkinci sezonun ilk gösterimi 29 Eylül 2024'te yapılacak. Üçüncü sezon da geliştirme aşamasında.

Daryl, zombi virüsünün kaynağı olan[2] Fransa'da karaya vurur, oraya nasıl geldiğini ve nedenini anlamaya çalışır. Dizi, Daryl'ın parçalanmış ama dirençli Fransa'yı geçerken eve dönüş yolunu bulma umuduyla yaptığı yolculuğu takip eder ancak yolculuk sırasında kurduğu bağlantılar nihai planını karmaşık hâle getirir.

Dizi, 10 Eylül 2023'te AMC ve AMC+ kanallarında ilk gösterimini yaptı.[3] İlk sezon 13 Şubat 2024'te Blu-ray ve DVD formatında piyasaya sürüldü.[4] Alt başlığı The Book of Carol olan ikinci sezonun 29 Eylül 2024'te ilk gösterim yapması planlanıyor.[5][6]

The Walking Dead: Daryl Dixon eleştirmenlerden olumlu yorumlar aldı ve bazıları bunu yıllardır yapılan en iyi Walking Dead içeriği olarak nitelendirdi, ancak bazıları dizinin The Last of Us televizyon dizisine olan benzerliklerini de belirtti.[7] Rotten Tomatoes'da, ilk sezon 38 yoruma dayanarak %71 onay oranına ve 10 üzerinden ortalama 8,2 puana sahip. Genel ağ sitesinin eleştirmenler mutabakatı: "Norman Reedus'ın hayranların favorisi olan karakterini yeni bir ortamda merkezine alan Daryl Dixon, bazen insicamsız bir performans sergileyebilir, ancak yine de The Walking Dead hayranlarına daha fazla sunacak çok şey veriyor." şeklindedir.[8] Ağırlıklı ortalama kullanan Metacritic, 15 eleştirmene dayanarak 100 üzerinden 68 puan verdi ve "genel olarak olumlu yorumlar" olduğunu belirtti.[9]

Digital Spy{'}}dan David Opie, diziye 4/5 puan verdi ve "The Walking Dead'in uzun zamandır en iyi hâli" olarak nitelendirdi.[10] Collider'dan Chase Hutchinson, diziye "B" puanı vererek Norman Reedus'ın "kararlı performansını" övdü ve karaktere "yenilenmiş bir enerji" getirdiğini ve yan diziyi izlemeye değer kıldığını, dizinin "boş gösteriden ziyade karakter ve duyguya daha fazla odaklanarak hikâyeye daha büyük bir derinlik hissi verdiğini" belirtti.[11] TheWrap'tan Aaron Pruner, diziye olumlu bir inceleme yaptı. Clémence Poésy'nin "dikkat çekici performansına" dikkat çekti ve "şaşırtıcı derecede güzel, ruhu harekete geçiren ve sürükleyici bir izleme deneyimi" olarak incelemesini sonuçlandırdı. Norman Reedus, bu diziyle sanat yaptıklarını söylemişti. Ne dersiniz? Yalan söylemiyormuş.[12]

  1. ^ "David Sardy Scoring AMC's 'The Walking Dead: Daryl Dixon'". Film Music Reporter. 6 Eylül 2023. Erişim tarihi: 8 Eylül 2023. 
  2. ^ Elvy, Craig (21 Şubat 2023). "The Walking Dead's Zombie Outbreak Virus Origin Explained". Screen Rant. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2023. 
  3. ^ Otterson, Joe (14 Temmuz 2023). "'Walking Dead: Daryl Dixon' Sets September Premiere Date at AMC". Variety. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2023. 
  4. ^ "The Walking Dead: Daryl Dixon - Season One Blu-ray". Blu-ray.com. 22 Ocak 2024. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2024. 
  5. ^ Dinsdale, Ryan (20 Mart 2024). "The Walking Dead: Daryl Dixon Season 2 Arrives Summer 2024". IGN. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2024. 
  6. ^ Cobb, Kayla (6 Haziran 2024). "'The Walking Dead: Daryl Dixon – The Book of Carol' Gets September Premiere Date, First Look Photos". TheWrap. Erişim tarihi: 6 Haziran 2024. 
  7. ^ Hibberd, James (5 Eylül 2023). "'Walking Dead: Daryl Dixon' Critic Reviews Strong Despite 'Last of Us' Comparisons". The Hollywood Reporter. Erişim tarihi: 5 Eylül 2023. 
  8. ^ "The Walking Dead: Daryl Dixon (2023)". Rotten Tomatoes. Erişim tarihi: 11 Kasım 2023. 
  9. ^ Şablon:Cite Metacritic
  10. ^ Opie, David (5 Eylül 2023). "Walking Dead's Daryl Dixon spinoff review: The best Walking Dead has been in ages". Digital Spy. Erişim tarihi: 5 Eylül 2023. 
  11. ^ Hutchinson, Chase (5 Eylül 2023). "'The Walking Dead: Daryl Dixon' Review: Norman Reedus Gets His Own 'The Last of Us'". Collider. Erişim tarihi: 5 Eylül 2023. 
  12. ^ Pruner, Aaron (5 Eylül 2023). "'The Walking Dead: Daryl Dixon' Review: AMC Spin-Off Could Revive the Stale Franchise". TheWrap. Erişim tarihi: 5 Eylül 2023. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]